Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynie mnożą się na stoiskach sklepowych dlatego warto zrobić sobie zapas (dynię można przechowywać do kilku tygodni) i przygotować pyszne dyniowe danie. Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C, PP, witaminy z grupy B, zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Działa odkwaszająco na organizm, ma niski indeks glikemiczny. Po ugotowaniu nie traci swoich właściwości.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 101
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4781
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 100
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 101
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4781
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 100
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Dodajemy dynię i dusimy razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty imbir, doprawiamy do smaku kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i gorący mieszamy z pomidorami. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem, obsypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy zieleniną i płatkami parmezanu.