Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynie mnożą się na stoiskach sklepowych dlatego warto zrobić sobie zapas (dynię można przechowywać do kilku tygodni) i przygotować pyszne dyniowe danie. Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C, PP, witaminy z grupy B, zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Działa odkwaszająco na organizm, ma niski indeks glikemiczny. Po ugotowaniu nie traci swoich właściwości.
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163719
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 286
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 66
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163719
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 286
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 66
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Dodajemy dynię i dusimy razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty imbir, doprawiamy do smaku kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i gorący mieszamy z pomidorami. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem, obsypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy zieleniną i płatkami parmezanu.