Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem dyniowym to wspaniałe jesienne danie, pełne koloru i intensywnego zapachu. Rozgrzewający imbir, delikatne mleko kokosowe i aromatyczna pasta curry to tylko podstawa do stworzenia kolacji albo obiadu dla całej rodziny. Królową w tym daniu jest oczywiście dynia, świetnie przyprawiona i o kremowej konsystencji sosu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4978
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419241
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4978
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419241
Składniki
Dynię obierz, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, to samo zrób z obranym czosnkiem.
W średnim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż aż się całość zeszkli, najlepiej na małym ogniu. Dodaj dynię, zwiększ moc palnika i smaż około 4-5 minut, często mieszając. Wtedy wlej mleko kokosowe i wodę (albo bulion warzywny). Całość zagotuj i zostaw na średnim ogniu. Kiedy dynia będzie miękka, zblenduj delikatnie powstały sos. Możesz zrobić to tylko częściowo, jeśli warzywo ma być wyczuwalne w sosie.
Zetrzyj bezpośrednio do garnka imbir. Posiekaj osobno papryczkę (jeśli używasz) i również dodaj do garnka wraz z pastą curry. Podlej całość sokiem z cytryny. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Duś przez kolejne 10-15 minut.
W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go. Podawaj makaron z sosem dyniowym, parmezanem i posiekaną świeżą kolendrą.