Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem gorgonzola

Makaron z sosem gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16481

Dodano:

Odsłon: 3573

Propozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko.

Składniki

  • 400 g makaronu ( wskazane spaghetti )
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól
  • Sos : 150 g sera gorgonzola
  • 4-6 listków świeżej szałwii
  • 250 ml śmietanki 12 %
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka brandy
  • sól
  • pieprz cayenne
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos : szafran rozpuściłem w gorącym mleku, wlałem do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem gorgonzola.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń