Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem pomidorowym i dodatkami

Makaron z sosem pomidorowym i dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 7690

Dodano:

Odsłon: 847

Bezmięsne danie na obiad lub kolację. Jest lekko pikantne, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Składniki

  • około 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 100 g fety
  • 150 g zielonych oliwek
  • sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 3-4 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z sosem pomidorowym i dodatkami

Przygotowanie

  1. Cebulę i chili drobno pokroić. Zeszklić na oliwie. Czosnek przepuścić przez praskę i dorzucić do zeszklonych warzyw. Dodać szklankę wody i koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Następnie przepłukać go zimną wodą. Część makaronu rozłożyć na półmisku. Polać sosem. Porozkładać połowę oliwek i pokrojonej w kostkę fety. Posypać oregano. Wyłożyć resztę makaronu. Znów polać sosem i dodać oliwki oraz fetę. Jeszcze raz posypać oregano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń