Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem serowo-brokułowym

Makaron z sosem serowo-brokułowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 749

Dodano:

Odsłon: 2145

Makaron zawsze świetnie się sprawdza gdy chcemy przygotować szybki obiad. Zapraszam więc na szybki makaron w serowo-brokułowym sosie. My go bardzo lubimy i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje:)

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 małe brokuły
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera (u mnie sokół)
  • 125g mozzarelli z zalewy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podzielone na różyczki brokuły gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na al dente.

    Odcedzamy.

    Po przestudzeniu dzielimy na połowę. Część partiami wrzucamy do rozdrabniacza do warzyw lub rozgniatamy za pomocą widelca. Resztę będziemy podawać w całości.

  2. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go wg instrukcji podanych na opakowaniu na al dente.

  3. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Ser żółty i mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki.

    Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i smażymy krótko. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
    Dodajemy starte oba sery i cały czas mieszając, podgrzewamy aż do ich rozpuszczenia.

    Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy do niego zmiksowany brokuł, mieszamy.

  4. Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu serowo-brokułowego, mieszamy.

    Wykładamy na talerze. Dekorujemy różyczkami brokuła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń