Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na makaron z sosem serowo-brokułowym spodoba się zabieganym osobom oraz tym, które swoim dzieciom-niejadkom próbują przemycić warzywa do codziennego menu. Tym, co najbardziej zachwyca w daniu jest jego wybitna kremowość, z lekką nutką czosnku. W wersji bardziej pożywnej dorzuć do potrawy tuńczyka z puszki, pokrojoną szynkę lub kawałki gotowanego kurczaka.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 436
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 436
Składniki
Brokuł porozcinaj na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 7 minut). Po czym odcedź. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedź na durszlaku. Możesz także ugotować makaron i brokuł w tym samym garnku. Pamiętaj jednak, aby brokuły wrzucić w trakcie gotowania makaronu, by warzywo się nie rozgotowało.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek. Następnie wrzuć brokuły i podsmażaj ok. 10 minut, aż całość zacznie ładnie pachnieć, a brokuły zmiękną. Po czym dorzuć serek oraz śmietanę i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli wolisz bardziej jednolite konsystencje, możesz zblendować zawartość patelni, aby powstał gęsty sos. Do brokułowo-śmietankowego sosu przełóż makaron, dopraw solą i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze.
Makaron z sosem serowo-brokułowym udekoruj tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.