Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z tuńczykiem w śmietanie to ekspresowy i prosty do zrobienia obiad. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i kwadrans w kuchni, żeby na stół trafiło kremowe i wyraziste w smaku danie główne. Obiad jest sycący, ale nie obciążający. Delikatny smak śmietany idealnie łączy się z intensywnym aromatem ryby, a całość podkreśla świeży i chrupiący szczypiorek. Makaron z tuńczykiem w śmietanie udaje się za każdym razem. Jest też sprytnym sposobem na przemycenie ryby w daniu, szczególnie gdy w domu są młode niejadki.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 574
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11645
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13491
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 574
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11645
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13491
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Składniki
Makaron gotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie poszatkuj cebulę w drobną kostkę, posól ją. Na patelnię wlej tylko odrobinę oleju i smaż warzywo do zeszklenia.
Gdy cebula będzie zarumieniona, dodaj do niej tuńczyka wraz z zalewą (rozdrobnij rybę). Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 2-3 minuty, aż zalewa nieco odparuje.
Dodaj śmietanę, przemieszaj do połączenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Odcedź ugotowany makaron. Pozostaw go w garnku.
Wyłącz palnik pod sosem. Dopraw potrawę świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
Dodaj sos do garnka z makaronem. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Przełóż do misek. Udekoruj jeszcze posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.