Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-06-2024
czyli ekspresowy przepis na letni obiad, a że sezon na szparagi w pełni, to korzystajmy, ile wlezie ;-)
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1398
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1327
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 307
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1398
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1327
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 307
Składniki
kurczaka kroimy w niewielką kostkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 15 min
makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odlewamy jedną chochelkę wody z gotowania, a potem makaron odcedzamy i odstawiamy
szparagi (po odłamaniu zdrewniałych części) myjemy i kroimy w plasterki, pozostawiając w całości główki, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
na patelni (wybieramy taką z przykryciem) rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zrumieni, gotowe mięso przekładamy na talerzyk
na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż się zeszkli, dodajemy szparagi, przykrywamy i dusimy kilka minut, aż szparagi nieco zmiękną
teraz na patelnię przekładamy mascarpone i kurczaka, dodajemy wodę z makaronu, przykrywamy i czekamy, aż serek się rozpuści, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy makaron i wszystko dusimy jeszcze 2-3 minuty, no i gotowe, na talerzu dekorujemy pomidorkami, smacznego ;-)