Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron ze szparagami i mascarpone stanowi dość nietypowe połączenie smaków: słodki serek i wytrawne szparagi? Ten duet jednak świetnie ze sobą współgra. Danie jest kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeśli chcesz, możesz je posypać odrobiną parmezanu czy dodać szczyptę chili, by nadać mu ostrości. Taki makaron z pewnością posmakuje całej twojej rodzinie i bardzo często będzie pojawiał się na twoim stole latem, kiedy możemy cieszyć się świeżymi i chrupiącymi szparagami.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Szparagi oczyść i usuń zdrewniałe końcówki. Podziel łodygi na pół. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, by był al dente. Na 1,5 minuty przed końcem, do wrzącej wody z makaronem włóż szparagi, by je zblanszować. Następnie całość odlej, pozostawiając 1 szklankę wody z gotowania. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na oliwie na złoty kolor, na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wymieszaj.
Zwiększ ogień pod patelnią do średniego i wlej ok. 50 ml wody z gotowania makaronu. Zeskrob dokładnie z dna wszystkie pozostałości ze smażenia. Dodaj mascarpone i – mieszając od czasu do czasu – gotuj całość przez 3 minuty, do lekkiego zgęstnienia.
Wmieszaj ocet balsamiczny do sosu na patelni. Na patelnię przenieś przygotowany wcześniej makaron ze szparagami. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody z makaronu, jeśli danie jest za gęste. Dopraw do smaku, jeśli potrzebujesz. Makaron ze szparagami i mascarpone podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem świeżych liści bazylii.