Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem

Przepis dnia 2020-04-24
Makaron ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1274

Dodano:

Odsłon: 1074

Makaron zapiekany ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, świeżych i suszonych pomidorów oraz sera typu feta. Ten smak Was zachwyci!

Składniki

  • Makaron 250 g
  • Szpinak mrożony 450 g
  • Pomidory suszone w oleju 8 szt.
  • Pomidory 2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ser typu feta 100 g
  • Czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżeczka
  • Sól
  • Ser żółty 2 plastry - do ozdoby
  • Pesto czerwone 2 łyżeczki - do ozdoby
  • Listki szpinaku lub roszponki kilka sztuk - do ozdoby
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

  2. Mrożony szpinak z dodatkiem oleju i 1/4 łyżeczki soli podgrzewać na patelni do rozmrożenia. Jeżeli używacie szpinaku uprzednio rozmrożonego, po prostu go podgrzewajcie z dodatkiem oleju i soli.

  3. Świeże pomidory umyć, drobno pokroić i dodać do szpinaku.

  4. Suszone pomidory również drobno pokroić i również dodać do szpinaku.

  5. Całość dusić na patelni aż odparuje woda.

  6. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

  7. Ser typu feta pokroić w niedużą kostkę.

  8. Czosnek, czosnek niedźwiedzi oraz ser typu feta dodać do szpinaku, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia sera.

  9. Szpinak wymieszać z makaronem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 10 minut.

  10. Opcjonalnie z plastrów sera żółtego można wyciąć przy pomocy foremek do ciastek kwiatki, ułożyć je na wierzchu zapiekanki i wstawić na chwilę do wciąż gorącego piekarnika, aby ser się rozpuścił.

  11. Po wyjęciu z piekarnika na środki kwiatków nałożyć po trochę pesto, dookoła nich ułożyć listki i łąka gotowa :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń