Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa uczta smaków. To coś dla miłośników sycących dań, które są łatwe do przygotowania, proste do odgrzania, a także mają same łatwo dostępne składniki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10710
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3377
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10710
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3377
Składniki
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką i cukinią.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż na złoty kolor. Dodaj warzywa, podsmaż razem przez kilka minut. Przełóż całość do miski.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj go na tą samą patelnię. Dodaj szpinak i całość podsmażaj chwilę. Przełóż do przygotowanych wcześniej warzyw.
Na tej samej patelni roztop masło, dodaj mąkę i krótko przesmaż, mieszając aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną chili.
Do sosu wrzuć podsmażonego kurczaka z warzywami i szpinakiem oraz ugotowany makaron. Wymieszaj.
Makaron najlepiej podać od razu, posypany świeżo zmielonym pieprzem.