Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem i serami

Makaron ze szpinakiem i serami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 2527

Szkoda, że fotografia jeszcze nie oddaje zapachu ... aromat tego sosu serowo-szpinakowego doprowadza do ślinotoku.

Składniki

  • 1 op. mrożonego szpinaku lub odpowiednia ilość świeżego
  • po 100 g makaronu np. tagliatelle
  • 100 g sera żółtego (ostrego, np. Chedar)
  • 100 g sera pleśniowego (np. Lazur, Gorgonzola)
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki śmietany 30 % lub 18%
  • skórka otarta z 1/2 cytryny, łyżeczka soku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa, chili
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al'dente. Na odrobinie oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekane 3 ząbki czosnku. Kiedy cebula będzie szklista dodać rozmrożony i odsączony szpinaki dusić ok. 5 minut. Następnie dodać śmietankę, rozgnieciony czosnek, doprawić solą (OSTROŻNIE, sery są słone), pieprzem i gałką ( ja daję sporo gałki) oraz chili wg. uznania. Po kilku minutach dodać ser pleśniowy i dusić aż do jego rozpuszczenia. Dodać skórkę i sok z cytryny, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać troszkę wody z gotującego się makaronu. Na koniec dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku.

    Do gotowego sosu wrzucić ugotowany gorący makaron, starty żółty ser, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut.

    Super szybki i syty bezmięsny obiad!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

PrzychodziBaba 24 maja nats9511, masz rację, choć ogromna większość opakowań z mrożonym szpinakiem to waga 450 g i można to przyjąć za pewnik. Poza tym może ktoś lubi mniej a ktoś więcej szpinaku w makaronie - kwestia gustu :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nats9511 24 maja "1 op. mrożonego szpinaku lub odpowiednia ilość świeżego" nie jest dokładnym podaniem użytej ilości składnika… Opakowania mogą być różnej wielkości… Ale, dzięki Bogu, obiad będzie syty, tylko co z biesiadnikami?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń