Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sam tytuł – makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – informuje tylko o części ważnych składników tego dania. Reszta pozostaje w ukryciu – a ta “reszta” jest bardzo zacna, gdyż składa się z gorgonzoli i śmietanki 30%. Całość zanurzona w kremowym sosie jest niezwykle smaczna i esencjonalna. Aby uzyskać ten fenomenalny efekt, trzeba użyć produktów najwyższej jakości. Bo przepisy na najsmaczniejsze włoskie makarony skrywają w sobie pewną tajemnicę – użyj niewielu jak najprostszych składników, najlepszych jak to tylko możliwe, poświęć daniu maksimum uwagi, a w krótkim czasie uzyskasz doskonałość na talerzu. Tak jest i tym razem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 307
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 307
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, sól dodaj już po zagotowaniu. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go “al dente”, czyli zgodnie z opisem na opakowaniu. Mój makaron gotował się przez 10 minut, a ja w tym czasie zdążyłam przygotować sos. Jeśli Twój makaron ma się gotować krócej – warto zweryfikować czas i kolejność przygotowywania składników potrawy.
Na dużą i głęboką patelnię wlej oliwę, rozgrzej i podduś na niej posiekaną cebulę.
Suszone pomidory pokrój w paseczki.
Na patelnię z podsmażoną cebulką wrzuć listki szpinaku, ogrzewaj, aż szpinak zwiędnie i zmięknie, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dużą szczyptę soli i paski suszonych pomidorów. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Do szpinaku z suszonymi pomidorami dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę, a po chwili podgrzewania – śmietankę kremówkę, świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól do smaku.
Wymieszaj wszystko i jeszcze chwilę podgrzewaj, do połączenia smaków.
Na patelnię z sosem wyłóż odcedzony gorący makaron, wymieszaj składniki i podgrzewaj przez 1-2 minuty.
Wyłóż gotowy makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na talerze, posyp tartym parmezanem i podawaj z porcją zielonej sałaty i lampką wina.