Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 409 Ocena: 5443

Dodano:

Odsłon: 4229

Sam tytuł – makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – informuje tylko o części ważnych składników tego dania. Reszta pozostaje w ukryciu – a ta “reszta” jest bardzo zacna, gdyż składa się z gorgonzoli i śmietanki 30%. Całość zanurzona w kremowym sosie jest niezwykle smaczna i esencjonalna. Aby uzyskać ten fenomenalny efekt, trzeba użyć produktów najwyższej jakości. Bo przepisy na najsmaczniejsze włoskie makarony skrywają w sobie pewną tajemnicę – użyj niewielu jak najprostszych składników, najlepszych jak to tylko możliwe, poświęć daniu maksimum uwagi, a w krótkim czasie uzyskasz doskonałość na talerzu. Tak jest i tym razem.

Składniki

  • około 220 g suszonego makaronu z pszenicy durum, użyłam tagliatelle (ale może być dowolny ulubiony makaron)
  • osolony wrzątek do gotowania makaronu
  • 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • około 200 g świeżych liści szpinaku (można dodać więcej)
  • 2 ząbki czosnku obrane z łusek
  • 6 kawałków suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
  • około 100 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • sporo pieprzu i sól do smaku
  • tarty parmezan lub inny aromatyczny twardy ser do posypania potrawy
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, sól dodaj już po zagotowaniu. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go “al dente”, czyli zgodnie z opisem na opakowaniu. Mój makaron gotował się przez 10 minut, a ja w tym czasie zdążyłam przygotować sos. Jeśli Twój makaron ma się gotować krócej – warto zweryfikować czas i kolejność przygotowywania składników potrawy.

  2. Na dużą i głęboką patelnię wlej oliwę, rozgrzej i podduś na niej posiekaną cebulę.

  3. Suszone pomidory pokrój w paseczki.

  4. Na patelnię z podsmażoną cebulką wrzuć listki szpinaku, ogrzewaj, aż szpinak zwiędnie i zmięknie, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dużą szczyptę soli i paski suszonych pomidorów. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

  5. Do szpinaku z suszonymi pomidorami dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę, a po chwili podgrzewania – śmietankę kremówkę, świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól do smaku.

  6. Wymieszaj wszystko i jeszcze chwilę podgrzewaj, do połączenia smaków.

  7. Na patelnię z sosem wyłóż odcedzony gorący makaron, wymieszaj składniki i podgrzewaj przez 1-2 minuty.

  8. Wyłóż gotowy makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na talerze, posyp tartym parmezanem i podawaj z porcją zielonej sałaty i lampką wina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DeerHunter 25 czerwca Wygląda i pewnie smakuje obłędnie. Żadnych przypraw uniwersalnych, kostek rosołowych, granulowanego czosnku i suszonej natki w szczycie sezonu. Gratuluję!!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń