Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4186
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33634
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9714
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4186
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33634
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9714
Składniki
Mak: Mak namoczyć i pozostawić na całą noc, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Do maku dodać cukier, sparzone wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Kluski: Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieć elastyczne ciasto , jeśli ciasto jest za lepkie dodać wody. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pozostawić, aby trochę podeschły. Pokroić w plastry, a następnie w grube paseczki. Ugotować w osolonej wodzie ( od wypłynięcia około 7 minut) odcedzić ( nie przelewać zimną wodą). Gorący połączyć z masą makową, udekorować suszonymi morelami i od razu podawać.