Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11826
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11826
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Mak: Mak namoczyć i pozostawić na całą noc, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Do maku dodać cukier, sparzone wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Kluski: Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieć elastyczne ciasto , jeśli ciasto jest za lepkie dodać wody. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pozostawić, aby trochę podeschły. Pokroić w plastry, a następnie w grube paseczki. Ugotować w osolonej wodzie ( od wypłynięcia około 7 minut) odcedzić ( nie przelewać zimną wodą). Gorący połączyć z masą makową, udekorować suszonymi morelami i od razu podawać.