Do góry

Dania główne Przepis na:

Makrela w sosie pomidorowym

Makrela w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 16321

Dodano:

Odsłon: 611

Danie z regionalne z kuchni kaszubskiej. Zamiast makreli można użyć innej białej ryby, np. mintaja.

Składniki

  • 2 makrele
  • 1 szklanka soku pomidorowego ( może być też passata )
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 młode marchewki
  • 100 ml oliwy
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makrele oczyściłem, umyłem, natarłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny, owinąłem w folię. Wstawiłem do lodówki na pół godziny.

    Cebulę, obrałem, posiekałem kostkę, podsmażyłem na złoty kolor na oliwie. Do cebuli dodałem, obraną i startą marchewkę na tarce, na dużych oczkach oraz sok pomidorowy, zagotowałem. Pomidory obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę, wrzuciłem do sosu. Gotowałem ok. 10 min., aż pomidory lekko się rozpadły ( można zmiksować ). Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, zmieszałem bazylią, miętą i oregano oraz pokrojoną natkę pietruszki.

    Rybę wyjąłem z lodówki, odwinąłem z folii, wyłożyłem do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Polałem sosem pomidorowym, posypałem po wierzchu startym serem. Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń