Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z regionalne z kuchni kaszubskiej. Zamiast makreli można użyć innej białej ryby, np. mintaja.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 14
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2111
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 192
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1179
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1197
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 14
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2111
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 192
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1179
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1197
Składniki
Makrele oczyściłem, umyłem, natarłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny, owinąłem w folię. Wstawiłem do lodówki na pół godziny. Cebulę, obrałem, posiekałem kostkę, podsmażyłem na złoty kolor na oliwie. Do cebuli dodałem, obraną i startą marchewkę na tarce, na dużych oczkach oraz sok pomidorowy, zagotowałem. Pomidory obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę, wrzuciłem do sosu. Gotowałem ok. 10 min., aż pomidory lekko się rozpadły ( można zmiksować ). Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, zmieszałem bazylią, miętą i oregano oraz pokrojoną natkę pietruszki. Rybę wyjąłem z lodówki, odwinąłem z folii, wyłożyłem do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Polałem sosem pomidorowym, posypałem po wierzchu startym serem. Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.