Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i zdrową makrelę zapieczoną z burakiem. To danie jest idealne dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię oraz pyszne, domowe smaki. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy tylko kilku prostych składników: makreli, cytryny, cebuli, czerwonych buraków, oliwy z oliwek, tymianku i natki pietruszki. Przygotowanie jest bardzo proste. Jest to danie nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Makrela jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, witamina D i kwasy omega-3. Natomiast buraki to źródło antyoksydantów i składników mineralnych. Jeśli szukacie pomysłu na zdrową i pyszną kolację, polecam Wam spróbować tego przepisu.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 753
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 474
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 265
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 753
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 474
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 265
Składniki
Oczyść makrele, umyj je i skrop sokiem z połowy cytryny. Posól i popieprz według gustu. Oczyść buraki, usuwając skórki i końcówki. Następnie pokrój je w cienkie plastry, o grubości ok.2-3 mm. Cebulę również pokrój w krążki, o grubości podobnej do plastrów buraków. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż warstwę plastra buraków i cebuli. Dodaj również 2-3 gałązki tymianku, które dodadzą aromatu potrawie.
Na burakach ułóż makrele. Do wnętrza każdej makreli włoż pokrojoną w krążki cebulę oraz natkę pietruszki. Całość skrop oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Gotową potrawę możemy podać z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!