Dania główne Przepis na:
Małe mięsne kuleczki w sosie myśliwskim


Przepisów i artykułów: 593 Ocena: 5466
Dodano: 12.07.2018
Odsłon: 4474
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- Cebula
- ½ szk. bułki tartej
- Szczypta czosnku
- Sól
- Pieprz
- Jajko
- Szczypta czosnku
- 10 dag boczku wędzonego
- 4 ogórki konserwowe
- 10 dag pieczarek
- 4 suszone podgrzybki
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 listki laurowe
- Chili
- Olej do smażenia
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
1. Mięso wykładamy do miski.
-
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy, cześć dodajemy do mięsa.
-
3. Wbijamy jajko i dodajemy czosnek.
-
4. Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem oraz solą.
-
4. Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem oraz solą.
-
5. Wszystko dokładnie mieszamy i robimy małe kotleciki.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
-
7. Boczek kroimy drobno, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju
-
8. Dodajmy drugą część pokrojonej cebuli.
-
9. Pieczarki kroimy i również dodajemy do boczku
-
10. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
-
11. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki
-
12. W garnku gotujemy 1 ½ szk. wody i przekładamy pieczarki z ogórkiem oraz boczkiem, dokładamy suszone grzyby , ketchup oraz liść laurowy, gotujemy
-
13. Mąkę rozrabiamy w małej ilość zimnej wody i hartujemy sos
-
14. Na koniec wkładamy kuleczki mięsne, chwilę gotujemy.
-
15. Danie gotowe.
16. Smacznego.
Komentarze do przepisu (8)

gochna55 19 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Super danie. Tylko ja, zamiast bułki tartej do takich kuleczek czy pulpetów dodaję jednak bułkę namoczoną w wodzie (do drobiu - woda z mlekiem) ale to wiadomo - ile gospodyń tyle smaków i sposobów kulinarnych. A do tego sosiku - kasza gryczana i ogórek. Oblizałam się i do wypróbowania - znaczy zabieram. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 12 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne mięsiwko, no i do tego ten aromatyczny sos, super :DAle to już po powrocie z działki ;) Odpowiedzi: 6 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz