Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś fanem nietypowych połączeń kulinarnych? Koniecznie spróbuj więc marokańskiej pastilli (inaczej zwanej bastelą), w której przeplatają się słodkie i słone akcenty. Według legend do Maroka receptura trafiła z hiszpańskiej Andaluzji. Pastilla to słodkie ciasto, które wypełnia się farszem, najczęściej mięsnym. Zaskocz bliskich pyszną potrawą.
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto na pastillę, które wypełnisz potem farszem. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz wlej letnią wodę, olej i stopione masło. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i owiń folią spożywczą. Odstaw na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie przygotuj farsz do pastilli. Obierz cebule i drobno je poszatkuj. Zeszklij w garnku na dwóch łyżkach masła. Następnie wlej dwie szklanki wody, włóż mięso z kurczaka podzielone na osiem porcji i dodaj przyprawy: imbir, kurkumę, zioła, sól i pieprz. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez ok. 50 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso, a do wywaru dodaj pół łyżki cynamonu. Zwiększ płomień i redukuj ilość płynu, aż dopóki nie zostanie ok. szklanki wywaru. Wtedy zmniejsz ogień. Do osobnej miski wbij jajka, wlej sok z cytryny i roztrzep je razem. Taką miksturę wlej do wywaru, przemieszaj i podgrzej, aż do powstania aksamitnego, kremowego sosu. Ważne, żebyś nie doprowadził do wrzenia! Odłóż sos na bok. Z wyjętego wcześniej mięsa kurczaka usuń kości i skórę. Drobno pokrój, włóż do sosu i wystudź całość. Natłuść masłem naczynie żaroodporne lub formę do tarty.
Gdy mięso będzie stygło, połącz w osobnej misce cztery łyżki cukru pudru, migdały i łyżkę cynamonu. Roztop też pozostałe masło. Na blacie rozłóż ściereczkę, posyp ją mąką. Wyjmij ciasto z lodówki i połóż na ścierce. Rozwałkuj je bardzo cienko, a następnie podziel na 6 płatków, które będą nieco większe od naczynia lub formy do tarty. Każdy posmaruj masłem.
2 płaty włóż na posmarowaną masłem formę (brzegi ciasta powinny być na boku formy). Następnie połóż masę mięsną i nakryj farsz wystającymi brzegami ciasta. Potem połóż kolejne 2 płaty ciasta, posyp mieszanką z migdałami, nałóż brzegi ciasta do środka. Na wierzch połóż ostatnie 2 płaty ciasta i zawiń pod pastillę.
Z wierzchu posmaruj jeszcze ciasto rozpuszczonym masłem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Piecz ok. 30 minut. - na złocistobrązowy kolor. Po upieczeniu pastilli odstaw do lekkiego ostudzenia, a następnie oprósz pozostałą częścią cukru pudru i cynamonu. Marokańskie danie gotowe!