Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś fanem nietypowych połączeń kulinarnych? Koniecznie spróbuj więc marokańskiej pastilli (inaczej zwanej bastelą), w której przeplatają się słodkie i słone akcenty. Według legend do Maroka receptura trafiła z hiszpańskiej Andaluzji. Pastilla to słodkie ciasto, które wypełnia się farszem, najczęściej mięsnym. Zaskocz bliskich pyszną potrawą.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5071
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 640
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2522
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 174
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5071
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 640
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2522
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 174
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto na pastillę, które wypełnisz potem farszem. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz wlej letnią wodę, olej i stopione masło. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i owiń folią spożywczą. Odstaw na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie przygotuj farsz do pastilli. Obierz cebule i drobno je poszatkuj. Zeszklij w garnku na dwóch łyżkach masła. Następnie wlej dwie szklanki wody, włóż mięso z kurczaka podzielone na osiem porcji i dodaj przyprawy: imbir, kurkumę, zioła, sól i pieprz. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez ok. 50 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso, a do wywaru dodaj pół łyżki cynamonu. Zwiększ płomień i redukuj ilość płynu, aż dopóki nie zostanie ok. szklanki wywaru. Wtedy zmniejsz ogień. Do osobnej miski wbij jajka, wlej sok z cytryny i roztrzep je razem. Taką miksturę wlej do wywaru, przemieszaj i podgrzej, aż do powstania aksamitnego, kremowego sosu. Ważne, żebyś nie doprowadził do wrzenia! Odłóż sos na bok. Z wyjętego wcześniej mięsa kurczaka usuń kości i skórę. Drobno pokrój, włóż do sosu i wystudź całość. Natłuść masłem naczynie żaroodporne lub formę do tarty.
Gdy mięso będzie stygło, połącz w osobnej misce cztery łyżki cukru pudru, migdały i łyżkę cynamonu. Roztop też pozostałe masło. Na blacie rozłóż ściereczkę, posyp ją mąką. Wyjmij ciasto z lodówki i połóż na ścierce. Rozwałkuj je bardzo cienko, a następnie podziel na 6 płatków, które będą nieco większe od naczynia lub formy do tarty. Każdy posmaruj masłem.
2 płaty włóż na posmarowaną masłem formę (brzegi ciasta powinny być na boku formy). Następnie połóż masę mięsną i nakryj farsz wystającymi brzegami ciasta. Potem połóż kolejne 2 płaty ciasta, posyp mieszanką z migdałami, nałóż brzegi ciasta do środka. Na wierzch połóż ostatnie 2 płaty ciasta i zawiń pod pastillę.
Z wierzchu posmaruj jeszcze ciasto rozpuszczonym masłem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Piecz ok. 30 minut. - na złocistobrązowy kolor. Po upieczeniu pastilli odstaw do lekkiego ostudzenia, a następnie oprósz pozostałą częścią cukru pudru i cynamonu. Marokańskie danie gotowe!