Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny bigos w stylu marokańskim z dodatkiem baraniny i pikantnych przypraw. Danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkim pomidorom, pieczonej papryce oraz cebuli. Natomiast wędzony boczek oraz czerwone wino odpowiada za niepowtarzalny aromat potrawy. Taki bigos doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis inspirowany bigosem marokańskim Magdy Gessler.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 632
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 782
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 635
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 52
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 632
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 782
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 635
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 52
Składniki
Paprykę i pomidory umyj, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w mniejsze kawałki, a następnie upiecz w piekarniku przez około 25 minut.
W międzyczasie baraninę pokrój w mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i wstępnie obsmaż, z każdej strony.
Dodaj wino oraz dwie szklanki gorącego bulionu, całość gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, dodaj wszystkie przyprawy oraz odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Pamiętaj, że wodę po kapuście możesz jeszcze wykorzystać, bo zawiera cenne witaminy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Dołóż pokrojony i przesmażony na patelni wędzony boczek, gotuj przez kolejne pół godziny. Pod koniec dodaj upieczone i pokrojone pomidory i paprykę, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś całość przez kilka minut.