Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie - petarda! Cukinia marynowana w znakomitym sosie, grillowana i podana na cytrynowym serku ricotta. Do tego orzechy włoskie, aaaach!
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 196
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1198
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 196
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1198
Składniki
Wspaniały pomysł na elegancką kolację lub obiad na zimno To danie wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Cukinia, która raczej jest warzywem bez wyrazu, tutaj zyskuje znakomicie w świetnej marynacie. Ricotta, przyprawiona na cytrynowo to baza dania, które można przygotować jakiś czas wcześniej przed podaniem. Mocno schłodzone smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie, nie będziecie żałować! Najpierw przygotujemy sos do marynowania – jest on naprawdę wielowymiarowy i nadaje cukinii bardzo fajny wyrazisty smak, a pachnie po prostu przepięknie! Bierzemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki cukru, tyle samo soli i dodajemy bardzo drobno posiekany ząbek czosnku. Sos przygotowujemy od razu w większej misce, bo będziemy w nim za chwilę umieszczać cukinię.
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze na mniejsze kawałki ok. 4-5 cm długości. Wkładamy do miski z sosem, mieszamy tak, aby każdy kawałek dobrze się w sosie obtoczył i odstawiamy naczynie na co najmniej 15 minut. W tym czasie możemy przygotować ricottę, którą przekładamy z pojemniczka do nieco większej miseczki i mieszamy z 1 łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Izabela w tym miejscu proponuje aby ząbek czosnku zamiast do sosu trafił do ricotty, ale na razie trzymamy się naszego przepisu. Orzechy włoskie lekko prażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Mają po prostu zrumienić się i lekko skruszeć. Po ostudzeniu łamiemy je na mniejsze kawałki bądź po prostu kruszymy pod wałkiem do ciasta. Powinny być jak taka grubsza posypka, ale nie zbyt drobny proszek.
Kiedy cukinia już jest zamarynowana, rozgrzewamy dużą patelnię grillową i wykładamy na nie cukinię, starając się listki mięty zostawić w sosie (grillowanie im nie służy, słabo po tym wyglądają…). Kiedy na jasnej stronie widać już rumiane paseczki, przekładamy cukinię na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut (ok. 5). Odstawiamy patelnię, cukinię przekładamy na talerz do szybkiego ostudzenia. Przygotowujemy duży talerz i rozsmarowujemy na nim ricottę. Na wierzch kładziemy całkowicie ostudzoną cukinię, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem pozostałym od marynowania. Całość – palce lizać! Koniecznie zróbcie to danie jeśli chcecie zabłysnąć przed przyjaciółmi czymś doskonałym i eleganckim jednocześnie.