Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze doświadczenie z tofu jest dla wielu osób rozczarowaniem. Spodziewają się bowiem smaku zbliżonego do twarogu czy sera żółtego, gdy tymczasem naturalne tofu jest niemal smaku pozbawione. Wbrew pozorom, nie jest to jego wadą. Dzięki swoim specyficznym właściwościom tofu z łatwością przyjmuje smaki i aromaty innych produktów. Możemy przyrządzić je tak, jak zapragniemy. Odpowiednio doprawiony „ser” sojowy stanie się znakomitym dodatkiem do sałatek, makaronów, ryżu, kanapek, zup… Liczbę wariantów ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie na zapas porcji marynowanego tofu stir-fry (czyli krótko podsmażonego w dość wysokiej temperaturze, by stało się rumiane i chrupiące z wierzchu), które można wykorzystać do obiadu.
Tofu pokrój w kostkę takiej wielkości, jakiej będziesz potrzebować.
W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Umieść w niej tofu i zamieszaj tak, by każdy kawałek pokrył się marynatą.
Marynowane tofu wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej nawet na 1-2 dni. Po tym czasie obsmaż je na rozgrzanym oleju tak, by każda kosteczka przyrumieniła się ze wszystkich stron. Opcjonalnie możesz upiec marynowane tofu. W tym celu rozłóż je na blasze na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut (wyjmij, gdy zacznie się rumienić).
Typowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potr...
Odsłon: 3383
Podobno styczeń to najlepszy miesiąc, aby ograniczyć ilość mięsa w diecie :)...
Odsłon: 1139
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 242
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 242
Składniki
Tofu pokrój w kostkę takiej wielkości, jakiej będziesz potrzebować. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Umieść w niej tofu i zamieszaj tak, by każdy kawałek pokrył się marynatą.
Marynowane tofu wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej nawet na 1-2 dni. Po tym czasie obsmaż je na rozgrzanym oleju tak, by każda kosteczka przyrumieniła się ze wszystkich stron. Opcjonalnie możesz upiec marynowane tofu. W tym celu rozłóż je na blasze na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut (wyjmij, gdy zacznie się rumienić).
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 24
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 263