Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze doświadczenie z tofu jest dla wielu osób rozczarowaniem. Spodziewają się bowiem smaku zbliżonego do twarogu czy sera żółtego, gdy tymczasem naturalne tofu jest niemal smaku pozbawione. Wbrew pozorom, nie jest to jego wadą. Dzięki swoim specyficznym właściwościom tofu z łatwością przyjmuje smaki i aromaty innych produktów. Możemy przyrządzić je tak, jak zapragniemy. Odpowiednio doprawiony „ser” sojowy stanie się znakomitym dodatkiem do sałatek, makaronów, ryżu, kanapek, zup… Liczbę wariantów ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie na zapas porcji marynowanego tofu stir-fry (czyli krótko podsmażonego w dość wysokiej temperaturze, by stało się rumiane i chrupiące z wierzchu), które można wykorzystać do obiadu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 349
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 349
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Tofu pokrój w kostkę takiej wielkości, jakiej będziesz potrzebować. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Umieść w niej tofu i zamieszaj tak, by każdy kawałek pokrył się marynatą.
Marynowane tofu wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej nawet na 1-2 dni. Po tym czasie obsmaż je na rozgrzanym oleju tak, by każda kosteczka przyrumieniła się ze wszystkich stron. Opcjonalnie możesz upiec marynowane tofu. W tym celu rozłóż je na blasze na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut (wyjmij, gdy zacznie się rumienić).