Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowany pstrąg pieczony z kaparami

Marynowany pstrąg pieczony z kaparami

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26805

Dodano:

Odsłon: 13708

Propozycja na aromatycznego, pieczonego pstrąga, otulonego wyrazistą marynatą i faszerowanego kaparami. Smaczna, pożywana i zdrowa propozycja obiadowa ;)

Składniki

  • 2 świeże pstrągi
  • kapary
  • cytryna
  • przyprawa do ryb
  • MARYNATA:
  • 5 łyżek oleju rzepakwego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Marynowany pstrąg pieczony z kaparami

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę:

    Do miseczki wlewamy olej, dodajemy 2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki przyprawy do ryb i dokładnie mieszamy.

  2. Ryby dokładnie oczyszczamy, a ich wnętrze oprószamy przyprawą do ryb, układamy plastry cytryny i faszerujemy odsączonymi z zalewy kaparami.

  3. Wypełnione cytryną i kaparami pstrągi, dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  4. Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem* przez około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy na termoobiegu przez kolejne 15 minut.

    * naczynie można przykryć także folią aluminiową.

  5. Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń