Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryby to bardzo częsty gość w mojej kuchni. Każda z nich jest inna i każda dostarcza innych doznań smakowych. Mięso tuńczyka jest wyjątkowe, ponieważ jego konsystencja przypomina cielęcinę. Do tego tuńczyk zawiera małą ilość tłuszczu, ale sporą białka. Możemy w nim znaleźć także kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także wapń, fosfor i żelazo. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka w słodkiej marynacie, podawanego w towarzystwie ryżu i surówki z pieczonych buraczków.
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 780
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 872
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 375
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2126
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 780
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 872
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 375
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2126
Składniki
Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji. Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony. Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny.
Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy oraz surówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.