Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić coś z niczego :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9734
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9734
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Składniki
Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.
Ciasto: Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :) Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.
Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną. Smacznego :)