Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | tanie |
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę.
Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.
Ciasto:
Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :)
Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.
Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

paskudna2206 08 października 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawy farsz:))) uwielbiam szpinak":))) zabieram przepis do ulubionych:)))pozdrawiam:)))
19 Kto głosował? | Odpowiedz

Irys-1260 07 października 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawy farsz a pierożki wyglądają pysznie.18 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 07 października 2014Zgłoś do usunięcia
Ja również nie lubię lepić pierogów, ale jeść uwielbiam :D19 Kto głosował? | Odpowiedz

Jola73 07 października 2014Zgłoś do usunięcia
chętnie bym zjadła ale jak by mi je ktoś ulepił nienawidzę robić pierogów wrrrrrrr20 Kto głosował? | Odpowiedz