Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić coś z niczego :)
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę.
Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.
Ciasto:
Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :)
Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.
Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną. Smacznego :)
Jeśli wybierzecie się na grzybobranie, możecie wpisać w swój kulinarny kalend...
Odsłon: 83495
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41829
Jeśli wybierzecie się na grzybobranie, możecie wpisać w swój kulinarny kalend...
Odsłon: 83495
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41829
Składniki
Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.
Ciasto: Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :) Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.
Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową
Dania główne
Ravioli dyniowe
Dania główne
Pierogi z białym serem
Dania główne
Pstrąg z grilla
Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową
Risotto gości u nas ostatnio dość często. Poprzednio było z kurczakiem, a dzi...
Odsłon: 2
Ravioli dyniowe
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Odsłon: 11