Do góry

Dania główne Przepis na:

Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6963

Dodano:

Odsłon: 13601

Jak zrobić coś z niczego :)

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • Gałka muszkatołowa
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • Cebula biała
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę.

    Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.

  2. Ciasto:

    Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :)

    Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).

  3. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.

  4. Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 08 października 2014 Ciekawy farsz:))) uwielbiam szpinak":))) zabieram przepis do ulubionych:)))
pozdrawiam:)))

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 07 października 2014 Ja również nie lubię lepić pierogów, ale jeść uwielbiam :D

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 07 października 2014 chętnie bym zjadła ale jak by mi je ktoś ulepił nienawidzę robić pierogów wrrrrrrr

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń