Do góry

Dania główne Przepis na:

Massaman Curry

Massaman Curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 796

Dodano:

Odsłon: 4949

Jedno z najlepszych tajskich dań, pastę curry można zrobić samemu lub użyć gotowej.

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 średnie bataty pokrojone w kostkę
  • pół szklanki prażonych fistaszków
  • 2 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 0,5 l bulionu
  • garść kolendry do przybrania
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Massaman Curry

Przygotowanie

  1. W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez dwie minuty, a następnie wyjąć z garnka o odstawić na bok.

  2. W tym samym garnku usmażyć pastę curry. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać mleko kokosowe, bulion, laskę cynamonu, anyż, sos rybny, cukier, ziemniaki oraz bataty. Doprowadzić do zagotowania, zredukować ogień i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż ziemniaki i bataty będą miękkie.

  3. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać do garnka usmażoną cebulę.

  4. Zdjąć z ognia, z garnka wyciągnąć cynamon i anyż. Przed podaniem skropić sokiem z limonki.

  5. Udekorować kolendrą, posypać orzeszkami, podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń