Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony drobiowe

Przepis dnia 2021-09-20
Medaliony drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2463

Dodano:

Odsłon: 1516

Smaczne kotleciki, proste w wykonaniu. Do mięsa dodajemy tylko przyprawy. Żadnych dodatkowych składników. Oczywiście przyprawy można dodać według swojego gustu. Zrobiłam medaliony średniej wielkości, ale jeśli w domu są dzieci, to polecam zrobić mniejsze. Na pewno chętnie zjedzą. Małe medaliony świetnie się też sprawdzą na imprezę jako przekąska. Z podanych składników zrobiłam 8 średniej wielkości medalionów.

Składniki

  • 500 g. fileta z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • na czubku łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Medaliony drobiowe

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
    Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut.
    Jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku.
    Do naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki.
    Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń