Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak medalionów po sycylijsku doskonale oddaje koloryt włoskiej kuchni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 412
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 412
Składniki
Kotlety i zioła umyć, osuszyć. Plastry mięsa obwiązać nicią kuchenną i połową gałązek tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso z obu stron. Zmniejszyć płomień i smażyć kotlety jeszcze 15 minut. - Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, zasmażyć. Cały czas mieszając, dolać sok pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub kieliszkiem czerwonego wina. Dodać osączone oliwki i resztę posiekanych ziół, wymieszać i jeszcze krótko podgrzać. - Na talerzach ułożyć medaliony, polać sosem pomidorowym. Udekorować zieleniną (np. listkami bazylii). Dobrym dodatkiem będzie oczywiście makaron, np. duże muszle lub wstążki, ale także jeszcze szybszy w przygotowaniu kuskus.