Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak medalionów po sycylijsku doskonale oddaje koloryt włoskiej kuchni.
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 96
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 934
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 320
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 96
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 934
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 320
Składniki
Kotlety i zioła umyć, osuszyć. Plastry mięsa obwiązać nicią kuchenną i połową gałązek tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso z obu stron. Zmniejszyć płomień i smażyć kotlety jeszcze 15 minut. - Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, zasmażyć. Cały czas mieszając, dolać sok pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub kieliszkiem czerwonego wina. Dodać osączone oliwki i resztę posiekanych ziół, wymieszać i jeszcze krótko podgrzać. - Na talerzach ułożyć medaliony, polać sosem pomidorowym. Udekorować zieleniną (np. listkami bazylii). Dobrym dodatkiem będzie oczywiście makaron, np. duże muszle lub wstążki, ale także jeszcze szybszy w przygotowaniu kuskus.