Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przyrządzić mięso drobiowe w oryginalny sposób, ale nie masz czasu na wykonanie skomplikowanego przepisu? Usmaż medaliony z kurczaka!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 323
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2548
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 323
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2548
Składniki
Opłucz filety z kurczaka i oczyść z ewentualnych niedoskonałości (błonek, chrząstek). Pokrój mięso w niewielką kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka.
Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj. Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż na patelnię paprykę i czosnek. Smaż, aż papryka nieco zmięknie. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Lekko przestudź zawartość patelni.
Pokrój w kosteczkę ser żółty lub zetrzyj go na dużych oczkach tarki.
Zmiksuj jajka, mąkę i mleko na gładką mieszaninę (bez grudek mąki).
Połącz w misce kurczaka z zawartością patelni i żółtym serem. Dodaj mieszaninę z jajkami. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Nakładaj po 2-3 porcje masy, formując z niej owalne kotlety. Smaż przez około 2 minuty po każdej ze stron.
Medaliony z kurczaka podawaj z ziemniaczanym purée.