Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przyrządzić mięso drobiowe w oryginalny sposób, ale nie masz czasu na wykonanie skomplikowanego przepisu? Usmaż medaliony z kurczaka!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1161
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 413
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 868
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1161
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 413
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 868
Składniki
Opłucz filety z kurczaka i oczyść z ewentualnych niedoskonałości (błonek, chrząstek). Pokrój mięso w niewielką kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka.
Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj. Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż na patelnię paprykę i czosnek. Smaż, aż papryka nieco zmięknie. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Lekko przestudź zawartość patelni.
Pokrój w kosteczkę ser żółty lub zetrzyj go na dużych oczkach tarki.
Zmiksuj jajka, mąkę i mleko na gładką mieszaninę (bez grudek mąki).
Połącz w misce kurczaka z zawartością patelni i żółtym serem. Dodaj mieszaninę z jajkami. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Nakładaj po 2-3 porcje masy, formując z niej owalne kotlety. Smaż przez około 2 minuty po każdej ze stron.
Medaliony z kurczaka podawaj z ziemniaczanym purée.