Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mehari zushi ( co oznacza otwarte oko) to de facto rodzaj sushi pochodzące z górskich regionów Wakayama ale też Nara .. Jest ono mniej znane na świecie , gównie z tej przyczyny, że istotę tego dania stanowi zakiszona kapusta sarepska TAKANA .. Cechuje ją charakterystyczny ostry , kwaskowy smak i to w nią zawija się ryż razem z szatkowaną drobno, pozostałą kapustą. Z dodatkiem przyprawy Mirin , sosem sojowym , odrobiną pieprzu Sansho ( Zanthoxylum piperitum) , suszonym tuńczykiem bonito (opcjonalnie tuńczyk z puszki) - Powstałe kulki spożywa się w całości jako danie główne lub przystawkę
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 181
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 181
Składniki
Kapustę sarepską kiszoną TAKANA można kupić w azjatyckich sklepach czasem , a jeśli uprawia się ją we własnym ogrodzie to wystarczy kilka dużych liści obsypać solą , wydusić i zostawić pod przykryciem (lub we folii w lodówce ) na minimum 4 dni .. Potem kapustę płuczemy pod bierzącą wodą i po odcięciu ogonków (których nie wyrzucamy tylko siekamy bardzo drobno i dodajemy do farszu ryżowego) . Zawijamy w nie ugotownay ryż , kładąc na środku wymieszane z sosem sojowym , przyprawą mirin i pieprzem Sansho płatki bonito (Lub opcjonalnie tuńczyka z puszki) . Podajemy przyozdobione np. Kolorowymi marchewkami i jagodami dzikimi