Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańska lasange na tortilli

Meksykańska lasange na tortilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 823

Dziś inna niż klasyczna lazania :) bo na tortillach i to własnej roboty:) u mnie bez sosu beszamelowego, ale też będzie świetnie tutaj pasował:) bardzo syta i wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • Na tortille:
  • Mąka pszenna ok. 300g
  • Gorąca woda 250ml
  • 4 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • Sos:
  • Pieczarki 250g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Mięso mielone 500g ( u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • Fasola czerwona konserwowa 200g
  • Passata pomidorowa 800ml
  • Sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • Ser żółty tarty 200g
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Meksykańska lasange na tortilli

Przygotowanie

  1. Tortille:
    Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, gorącą wodę i olej. Całość mieszamy najpierw łyżka ( ciasto jest dość gorące). Po chwili gdy ciasto zmniejszy swoją temperaturę wyrabiamy juz reka, na zwarta i elastyczna masę. Taka by całość nam się nie kleiła do ręki ( w razie potrzeby można dosypać troszkę mąki). Gdy ciasto jest gotowe odstawiamy na "leżakowanie" na ok. 30 min.

  2. W czasie gdy ciasto odpoczywa robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praske lub drobno siekamy.l podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Dusimy ok 10-15 min, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy mięso mielone, zostawiamy na ogniu aż całość nam się ładnie przysmaży. Na koniec dodajemy czerwona fasolę, kukurydzę i passate pomidorowa. Doprawiamy całość solą i pieprzem i ulubionymi przyprawami.

  3. Czas na tortille. Na blat wysypujemy odrobinę mąki. Ciasto wałkujemy na wzór walka troszkę większego niz na kopytka. Tnę na równe kawalki, u mnie wyszło ich 14. Kawałki ciasta układam na desce, przy czym przykrywam je zwilżoną ściereczką by się nie wysuszyły. Teraz po kolei: sucha patelnię rozgrzewam dość mocno na dużym palniku. Pierwszy kawałek ciasta wałkuje na dość cienki placek ( jak najcieniej się da). Przekładam palcami na patelnię. Wystarczy dosłownie chwila by obrócić. Gdy widzimy że robią nam się pęcherzyki powietrza obracamy:) ( jeśli tortille mocno nam się przypieka zmniejszamy ogień). W międzyczasie szykujemy kolejny placek i tak do wykorzystania ciasta. Pieczemy i wałkujemy:) ja gotowe placki układam na talerzu i przykrywam folią by nie obeschly i nie zrobiły się twarde.

  4. Teraz układamy nasza lazanie. Naczynie ( u mnie brytfanka) smarujemy delikatnie olejem. Na spód dajemy odrobinę sosu, następnie placki tortilli. Znów sos, posypujemy tartym serem, i tortilla. Sos+ser+tortilla. I tak do wykorzystania składników. Z tym żeby na wierzchu był sos i ser :) całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 min.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń