Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutki schab w sosie gotowany i duszony jest wraz z warzywami, dlatego rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje z ziemniakami, kopytkami czy też makaronem. Smak przełamany jest cebulą, czosnkiem, pieczarkami i sosem sojowym.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Składniki
Umyj i osusz plastry schabu. Z każdej strony je posól, popieprz oraz dopraw papryką słodką w proszku i natką pietruszki. Włóż do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie rozgrzej głęboką patelnię z olejem. Przełóż mięso i smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Odłóż schab na talerz.
Teraz umyj cebulę i pieczarki. Osusz warzywa, a następnie posiekaj je drobno. To samo zrób z czosnkiem. Możesz go też przecisnąć przez praskę. Całość zeszklij na pozostałym tłuszczu po mięsie. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, ponownie przełóż schab na głęboką patelnię.
Zalej całość wodą lub bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Posól, popieprz i przykryj patelnię pokrywką. Duś około 40 minut na małym ogniu.
Po tym czasie wlej śmietankę, opcjonalnie wymieszaną z mąką pszenną. Dopraw sosem sojowym. Jeśli jest za mało przypraw, dodaj natkę pietruszki i paprykę słodką w proszku. Zagotuj.