Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na mięciutkie kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości dyni po Halloween lub nadmiaru tych warzyw z ogrodu. Zastosowanie upieczonego miąższu z dyni nie tylko nadaje piękny kolor i słodki smak, ale też powoduje, że te domowe przekąski są wyjątkowo delikatne i puszyste. Kopytka możesz polać rozpuszczonym masłem z dodatkiem duszonej cebulki, sosem grzybowym lub podać w towarzystwie pieczonego mięsa i gotowanych warzyw.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1141
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1141
Składniki
Żeby przystąpić do przygotowania kopytek musisz najpierw upiec dynię. Dynię pokrój na małe kawałki (bez skórki), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, aż dynia wyschnie i nie będzie puszczać soku.
Na stolnicę wsyp mąkę i uformuj kopczyk. Dynię rozgnieć praską do ziemniaków bezpośrednio do mąki i wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Ponownie utwórz kształt kopczyka. W misce roztrzep jajko i wlej do mąki, rozmieszaj widelcem i najszybciej jak to możliwe zagnieć gładkie ciasto, po czym uformuj kulę. Z dyniowego ciasta odrywaj fragmenty i uformuj długi wałek o średnicy grubego palca. Ostrym nożem pokrój ciasto na kopytka.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą, a po czym zacznij wrzucać kopytka. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na tacę. Mięciutkie kopytka serwuj od razu po ugotowaniu, polewając rozpuszczonym masłem lub sosem. Świetnie smakują też drugiego dnia, odsmażane na maśle.