Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na mięciutkie kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości dyni po Halloween lub nadmiaru tych warzyw z ogrodu. Zastosowanie upieczonego miąższu z dyni nie tylko nadaje piękny kolor i słodki smak, ale też powoduje, że te domowe przekąski są wyjątkowo delikatne i puszyste. Kopytka możesz polać rozpuszczonym masłem z dodatkiem duszonej cebulki, sosem grzybowym lub podać w towarzystwie pieczonego mięsa i gotowanych warzyw.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13934
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 128
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 189
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13934
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 128
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 189
Składniki
Żeby przystąpić do przygotowania kopytek musisz najpierw upiec dynię. Dynię pokrój na małe kawałki (bez skórki), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, aż dynia wyschnie i nie będzie puszczać soku.
Na stolnicę wsyp mąkę i uformuj kopczyk. Dynię rozgnieć praską do ziemniaków bezpośrednio do mąki i wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Ponownie utwórz kształt kopczyka. W misce roztrzep jajko i wlej do mąki, rozmieszaj widelcem i najszybciej jak to możliwe zagnieć gładkie ciasto, po czym uformuj kulę. Z dyniowego ciasta odrywaj fragmenty i uformuj długi wałek o średnicy grubego palca. Ostrym nożem pokrój ciasto na kopytka.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą, a po czym zacznij wrzucać kopytka. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na tacę. Mięciutkie kopytka serwuj od razu po ugotowaniu, polewając rozpuszczonym masłem lub sosem. Świetnie smakują też drugiego dnia, odsmażane na maśle.