Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutkie, soczyste i delikatne kotleciki z piersi indyka. Sekretem delikatności mięsa i panierki jest duszenie z dodatkiem masła tuż po usmażeniu, a niezwykłej soczystości dodaje im także wcześniejsze marynowanie w majonezie. Są idealne dla dzieci, seniorów oraz osób noszących aparaty ortodontyczne, które często muszą rezygnować z chrupiących panierek.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4672
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4672
Składniki
Pierś z indyka dzielimy na około 2 cm kawałki i rozbijamy je lekko tłuczkiem przez folię spożywczą (zapobiegnie to rozerwaniu delikatnego mięsa). Kawałki indyka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę do zamarynowania.
Po tym czasie panierujemy mięso. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Do usmażonych kotletów dodajemy masło, przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy wszystko przez około 15 - 20 minut. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do kotletów możecie dodać także swoje ulubione przyprawy np. zioła, czosnek granulowany, paprykę mieloną lub przyprawę kebab gyros. Kotleciki świetnie sprawdzą się w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.