Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można zrobić kotlety mielone bez jajka, bułki, cebuli, oleju… a nawet bez wieprzowiny? Jak najbardziej! Co więcej, takie „odchudzone” kotlety – bez obaw, wciąż mięsne! – są soczyste, delikatne, aromatyczne, pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jak to możliwe? Wystarczy zamienić tłuste mięso wieprzowe na filet z indyka, a wyeliminowane składniki zastąpić gotowanym burakiem! Takie są mielone Anny Lewandowskiej – nie tylko żony słynnego piłkarza, ale przede wszystkim sportsmenki, trenerki personalnej, dietetyczki i propagatorki zdrowego stylu życia.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 977
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 977
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Składniki
Ugotuj buraki (w mundurkach) do miękkości. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmiel indyka w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Połącz mięso z burakami. Dodaj do nich łyżkę oliwy, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, kurkumę i chili). Wymieszaj na jednolitą masę (jeśli robisz to dłońmi, użyj rękawiczek).
Uformuj z uzyskanej masy kulki wielkości mandarynek. Spłaszcz je tak, by uzyskać kotlety. Rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego na patelni (na średniej mocy palniku). Obsmaż kotlety po obu stronach (po około 3 minuty na każdej). Gotowe kotlety ułóż na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Mielone Anny Lewandowskiej serwuj z ulubionymi dodatkami, np. porcją kaszy oraz sałatką z rukoli i pomidorów z sosem vinegret.