Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 5461
Dodano: 03.05.2020
Odsłon: 1841
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Na początek wysuszoną bułkę namoczyć w mleku, co raz ją poruszać aby cała się namoczyła i buła miękka od mleka.
Do miski z mięsem dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą suchą oraz bułkę z mleka ( bułki nie odciskać z mleka dodać całość ). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie wkroić natkę pietruszki i kopru. Również wszystko wymieszać do połączenia się całości.
Gdy mamy przygotowaną masę mięsną, ręce moczyć w wodzie, nabierać masy i formować kotlety. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i układać w patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać wodę, dodać suszone przyprawy oraz pół łyżeczki przyprawy z solą, całość zagotować. Ułożyć usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas energicznie podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze. Dusić tak do 10 minut aż wyparuje woda i zostanie niewielka ilość robiąc się z tego sos co jest widoczne na zdjęciu.
Do tak przygotowanych kotletów dodałam ziemniaki z sosem od duszonych kotletów oraz surówka z cebuli, szczypiorku cienkiego swojego oraz pomidora ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny. Życzę cudownej niedzieli u mnie pochmurno.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz