Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak niedziela to inny obiad niż zupka, lecz dziś nie rosół jak u większości osób u mnie mielony podduszany taki jaki lubimy najbardziej. Nie robię obiadu z dwóch dań ponieważ nie lubię marnować jedzenia a znając moją rodzinę nie zjedzą dwóch dań bo dla nich to za dużo.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Składniki
Na początek wysuszoną bułkę namoczyć w mleku, co raz ją poruszać aby cała się namoczyła i buła miękka od mleka.
Do miski z mięsem dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą suchą oraz bułkę z mleka ( bułki nie odciskać z mleka dodać całość ). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie wkroić natkę pietruszki i kopru. Również wszystko wymieszać do połączenia się całości.
Gdy mamy przygotowaną masę mięsną, ręce moczyć w wodzie, nabierać masy i formować kotlety. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i układać w patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać wodę, dodać suszone przyprawy oraz pół łyżeczki przyprawy z solą, całość zagotować. Ułożyć usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas energicznie podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze. Dusić tak do 10 minut aż wyparuje woda i zostanie niewielka ilość robiąc się z tego sos co jest widoczne na zdjęciu.
Do tak przygotowanych kotletów dodałam ziemniaki z sosem od duszonych kotletów oraz surówka z cebuli, szczypiorku cienkiego swojego oraz pomidora ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny. Życzę cudownej niedzieli u mnie pochmurno.