Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone duszone.

Mielone duszone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 288

Jak niedziela to inny obiad niż zupka, lecz dziś nie rosół jak u większości osób u mnie mielony podduszany taki jaki lubimy najbardziej. Nie robię obiadu z dwóch dań ponieważ nie lubię marnować jedzenia a znając moją rodzinę nie zjedzą dwóch dań bo dla nich to za dużo.

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cała sucha bułka,
  • 3/4 szklanki mleka (szklanka pojemność 210 ml),
  • 5 łyżek bułki tartej suchej,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki i kopru.
  • dodatkowo :
  • 1 łyżka suszonych warzyw (mam od mamy),
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,
  • bułka tarta (do obtoczenia kotletów),
  • olej do smażenia.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone duszone.

Przygotowanie

  1. Na początek wysuszoną bułkę namoczyć w mleku, co raz ją poruszać aby cała się namoczyła i buła miękka od mleka.

  2. Do miski z mięsem dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą suchą oraz bułkę z mleka ( bułki nie odciskać z mleka dodać całość ). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie wkroić natkę pietruszki i kopru. Również wszystko wymieszać do połączenia się całości.

  3. Gdy mamy przygotowaną masę mięsną, ręce moczyć w wodzie, nabierać masy i formować kotlety. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i układać w patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  4. W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać wodę, dodać suszone przyprawy oraz pół łyżeczki przyprawy z solą, całość zagotować. Ułożyć usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas energicznie podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze. Dusić tak do 10 minut aż wyparuje woda i zostanie niewielka ilość robiąc się z tego sos co jest widoczne na zdjęciu.

  5. Do tak przygotowanych kotletów dodałam ziemniaki z sosem od duszonych kotletów oraz surówka z cebuli, szczypiorku cienkiego swojego oraz pomidora ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny. Życzę cudownej niedzieli u mnie pochmurno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń