Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze to niezwykle lubiane przez wszystkich danie – miękkie i rozpływające się kluski ziemniaczane, najczęściej z dodatkiem farszu mięsnego. Nie oszukujmy się jednak, ich przygotowanie może nie jest trudne, ale z pewnością wymaga sporo czasu i nieco wprawy. A gdyby tak ułatwić ten proces? Oto mielone jak cepeliny, czyli bogaty i wilgotny farsz mięsny jest podany osobno, oczywiście obok ziemniaków. Zakochasz się w tej dekompozycji kartaczy – przygotujesz je w kilkanaście minut i to w jednej misce.
Polecam.
Odsłon: 520
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12532
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5245
Polecam.
Odsłon: 520
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12532
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5245
Składniki
Oba rodzaje mięsa mielonego, cebulkę, czosnek i wodę włóż do miski. Zagnieć wszystko razem przez ok. 5-10 minut, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Dodaj jajko i skrobię ziemniaczaną. Ponownie zagnieć do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formuj podłużne kotleciki o zaostrzonych końcach. Odkładaj je na tackę i zostaw na ok. 15-20 minut.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź mielone na gorący tłuszcz i smaż z każdej strony przez ok. 2 minuty. Następnie wlej wodę i przykryj całość pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając i przewracając kotlety na inną stronę.
Mielone jak cepeliny podawaj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej sałatki. Świetnie pasują do puree ziemniaczanego lub szarych klusek.