Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone w panierce z bułki tartej ociekające tłuszczem z patelni to ani zdrowy, ani wykwintny posiłek. Można jednak łatwo wynieść go na inny poziom, skracając czas smażenia do minimum. Kotlety mielone w sosie cebulowym upiecz w piekarniku. Zachwyci cię delikatny smak mięsa i aksamitny, wyrazisty sos.
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
Składniki
Namocz połamane na kawałki kajzerki w mleku. Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz w misce mięso mielone, rozkłócone jajka, czosnek, natkę pietruszki, obie papryki i majeranek. Dodaj odciśnięte z nadmiaru mleka kajzerki. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Obsmaż je krótko na bardzo niewielkiej ilości oleju. Zdejmij z patelni, układając na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Obierz i pokrój cebule. Zeszklij na połowie masła. Dodaj na patelnię cukier. Smaż jeszcze przez chwilę. Gdy cebula się skarmelizuje, zalej ją bulionem. Dodaj tymianek i resztę masła. Duś przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym całą zawartość patelni przelej do naczynia żaroodpornego.
Umieść w sosie kotleciki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut (w trakcie obróć kotleciki na drugą stronę). Tak przygotowane mielone w sosie cebulowym możesz podać z ziemniakami lub kaszą.