Mielone z cukinią i ryżem
Składniki
- porcja na 8-9 kotletów
- Mięso mielone - dowolne- u mnie jagnięcina 25dag
- ryż 100g
- cukinia 1 mała, lub pół średniej
- Cebula średnia
- jajo 1 szt, bułka tarta 3 łyżki plus do panierowania
- sól i pieprz
- majeranek i czosnek 1 ząbek
- można dodać nać pietruszki- ale zapomniałam
- olej do smażenia, u mnie rzepakowy
Składniki
- porcja na 8-9 kotletów
- Mięso mielone - dowolne- u mnie jagnięcina 25dag
- ryż 100g
- cukinia 1 mała, lub pół średniej
- Cebula średnia
- jajo 1 szt, bułka tarta 3 łyżki plus do panierowania
- sól i pieprz
- majeranek i czosnek 1 ząbek
- można dodać nać pietruszki- ale zapomniałam
- olej do smażenia, u mnie rzepakowy

Etapy przygotowania
Nastawiłam ryż 100 g w szklance wody z odrobiną soli. Podsmażyłam pokrojona w kostkę cebulę i po zeszkleniu dodałam drobno pokrojoną cukinię. Gdy się zrumieni to gotowe. Ryz i cukinia powinny ostygnąć. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski, wraz z przyprawami, jajem i bułka tartą.

Masę wyrobiłam i uformowałam spore płaskie kotlety, następnie obtoczyłam je w bułce tartej.

Usmażyłam je na rumiano. Są przepyszne! Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 236

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 106
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 236

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 106



Składniki
- porcja na 8-9 kotletów
- Mięso mielone - dowolne- u mnie jagnięcina 25dag
- ryż 100g
- cukinia 1 mała, lub pół średniej
- Cebula średnia
- jajo 1 szt, bułka tarta 3 łyżki plus do panierowania
- sól i pieprz
- majeranek i czosnek 1 ząbek
- można dodać nać pietruszki- ale zapomniałam
- olej do smażenia, u mnie rzepakowy
Nastawiłam ryż 100 g w szklance wody z odrobiną soli. Podsmażyłam pokrojona w kostkę cebulę i po zeszkleniu dodałam drobno pokrojoną cukinię. Gdy się zrumieni to gotowe. Ryz i cukinia powinny ostygnąć. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski, wraz z przyprawami, jajem i bułka tartą.
Masę wyrobiłam i uformowałam spore płaskie kotlety, następnie obtoczyłam je w bułce tartej.
Usmażyłam je na rumiano. Są przepyszne! Smacznego :)
Ciekawy przepis, ale podpisuję się pod tym co napisał <janusz816>. Ale może trzeba zrobić i spróbować jak smakują ? Sądzę, że pierwsze pytanie mojej rodziny będzie - zapomniałaś kupić kapusty ?. Chociaż, ryż zastąpi namoczoną bułkę. Do wypróbowania. :)
Dodanie cukinii to świetny pomysł, takie kotleciki na pewno są pyszne i soczyste.
Pysznie wyglądają.:)
Fajne połączenie cukinii z mielonymi, muszą być pyszne ;-D
Mielone w odchudzonej wersji. Cholesterol nie leci w górę.