Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z indyka jest bardzo pożywne, ma niską zawartość tłuszczu i dużą ilość białka. Zawiera niezbędne dla naszego organizmu składniki, ale jest przede wszystkim niesamowicie soczyste i aromatyczne. Ten przepis różni się jednak nieco od klasycznych mielonych. Kotlety lwowskie, bo o nich mowa, charakteryzuje użycie żółtego sera, który wzmocni smak kotletów. Dodatkowo dodana do smaku gałka muszkatołowa, zapewni oryginalny i pyszny smak. Danie jest bardzo proste w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie! Idealne na rodzinny obiad, w zestawieniu z ziemniakami i surówką posmakuje każdemu. Smacznego!
patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, duży talerz
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113131
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 528
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 879
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 641
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113131
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 528
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 879
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 641
Składniki
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Przygotuj miskę i przełóż do niej mielone mięso z indyka, ewentualnie zmiel mięso w maszynce. Pokrojoną cebulę dodaj do mięsa i wymieszaj.
Na średnich oczkach zetrzyj żółty ser i dodaj do miski. Dodaj również 2 żółtka i wymieszaj.
Namocz czerstwą bułkę w wodzie. Odsącz i dodaj do mięsa. Dodaj łyżkę masła do mięsa i wyrabiaj całość dłonią. Na tym etapie dopraw solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Jeżeli nie przepadasz za smakiem gałki muszkatołowej, możesz w tym momencie dodać zamiast niej przeciśniętego przez praskę czosnku.
Na talerzu posyp bułkę tartą. Zwilż dłonie i formuj na średniej wielkości kotlety. Obtocz kotlety w bułce tartej.
Przygotuj patelnię i dodaj masło lub olej. Rozgrzej tłuszcz i wyłóż na patelnię uformowane kotlety. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Kotletów powinno wyjść 12-14 sztuk. Kotlety będą soczyste i chrupiące. Smacznego!