Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z indyka pieczone na ryżu

Mielone z indyka pieczone na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 1643

Pałki z kurczaka pieczone na ryżu zasmakowały mojej rodzinie a mnie odpowiada takie danie jednogarnkowe:) Ale ileż razy można jeść to samo ? Tak więc powstała "wersja zamienna": pałki /lub udka/ kurczaka zastąpiłam pulpetami z mielonego mięsa z indyka a do ryżu dodałem startą marchew i pokrojoną w kostkę paprykę. Naprawdę warto wypróbować bo smakuje rewelacyjnie:)

Składniki

  • mięso mielone z indyka 60 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka 1 szt
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona słodka papryka do smaku
  • ryż suchy 30 dag
  • papryka czerwona duża 1 szt
  • marchew średnia 1 szt
  • zalewa:
  • woda 4,5 szklanki
  • keczup 12 łyżek
  • olej 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka kopiasta
  • curry 1 łyżeczka kopiasta
  • sól 1 łyzeczka płaska
  • pieprz 0,5 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z keczupem, olejem i przyprawami.
    Przygotowujemy mielone: bułkę namaczamy w wodzie /lub bulionie/, odstawiamy na 15 min. a następnie odciskamy z wody.
    Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, jajko, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety /u mnie wyszło 8 szt/.
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a paprykę kroimy w małą kostkę.
    Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 ryżu wymieszanego z 1/3 marchwi i 1/3 papryki. Następnie układamy pulpety, wykładamy resztę marchwi, papryki i ryżu i zalewamy gorącą zalewą.

  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy /bez przykrycia/ ok. 1,5 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń