Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)
Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu
- 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- bułka tarta (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu
- 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- bułka tarta (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)

Etapy przygotowania
Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*. Studzimy zawartość patelni. * Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)

Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej.

Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :) Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18492
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18492



Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu
- 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- bułka tarta (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*. Studzimy zawartość patelni. * Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)
Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :) Życzę smacznego! :)
Kasiu przepyszna propozycja :)
Pysznie i czosnkowo <3 Wspaniałe połączenie delikatnego mięsa z szalotką <3