Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13513
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4246
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43179
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 514
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 467
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13513
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4246
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43179
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 514
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 467
Składniki
Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*. Studzimy zawartość patelni. * Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)
Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :) Życzę smacznego! :)