Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami

Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25206

Dodano:

Odsłon: 14510

Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*.
    Studzimy zawartość patelni.

    * Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)

  2. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.

  3. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej.

  4. Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  5. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 04 kwietnia 2016 Pysznie i czosnkowo <3 Wspaniałe połączenie delikatnego mięsa z szalotką <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń