Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z indyka z cukinią

Przepis dnia 2018-11-22
Mielone z indyka z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 174

Dodano:

Odsłon: 8711

Mielone z chudej i zdrowej piersi indyka z duszoną cukinią – soczyste, smaczne – idealnie doprawione. Bez bułki tartej.

Składniki

  • 400 g mielonego z piersi indyka
  • 100 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Jajko
  • Płatki owsiane
  • Olej kokosowy lub oliwa z oliwek
  • SOS KOKOSOWO - PIECZARKOWY:
  • 250 g pieczarek
  • Koperek 1/3 pęczka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Cebula
  • Olej kokosowy 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone z indyka z cukinią

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane ok. 60 g zmiel do konsystencji bułki tartej.

  2. Na jednej łyżce oleju kokosowego zeszklij ok. minutę cebulę, po czym dodaj startą na tarce o grubych oczkach cukinię wraz ze skórką, posól i przesmaż aż cukinia zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.

  3. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, posól i popieprz do smaku.

  4. Dodaj do mięsa podduszoną cukinie z cebulą, jajko oraz 2 łyżki mielonych płatków owsianych. Całość dobrze wymieszaj.

  5. Mokrymi dłońmi formuj równe kotlety, obtaczaj w mielonych płatkach owsianych.

  6. Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z dwóch stron na rumiany kolor.

  7. Ocjonalnie: przełóż na patelnię z sosem i duś chwilę pod przykryciem.

  8. SOS PIECZARKOWO – KOKOSOWY Z KOPERIEM
    ◦ 250 g pieczarek
    ◦ Koperek 1/3 pęczka
    ◦ 200 ml mleka kokosowego
    ◦ Biała cebula
    ◦ Olej kokosowy 1 łyżka

    PRZYGOTOWANIE
    ◦ Na łyżce oleju kokosowego zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
    ◦ Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną, posól do smaku.
    ◦ Zalej mlekiem kokosowym i zredukuj.
    ◦ Pod koniec dodaj poszatkowany koperek i całość wymieszaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń