Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób nie wyobraża sobie pożywnego obiadu bez klasycznych kotletów mielonych. Jednak regularnie przyrządzane mogą się w końcu znudzić. Jest na to ratunek – mielone z pieczarkami. Danie wykonasz bardzo szybko, a główny czas jego przygotowania to pieczenie. Zapomnij o nieprzyjemnym zapachu smażonego mięsa w kuchni! Mielone z pieczarkami są soczyste, aromatyczne i zasmakują wszystkim domownikom.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 893
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 893
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania farszu. Obierz i posiekaj jedną cebulę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj ją przez kilka minut na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta. Umyj pieczarki i pokrój w plasterki, dorzuć do cebuli. Dodaj sól, czarny i ziołowy pieprz i smaż kilka minut, aż pieczarki zmiękną.
Do miski włóż mielone mięso. Drugą cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Roztrzep jajka w miseczce i przelej do mięsa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i czarnym pieprzem i wyrób mięso ręką, aż będzie zwarte i gładkie.
Z mięsnej masy uformuj kule, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszcz i zrób wgłębienie. Do każdego dołeczka włóż pieczarkowe nadzienie. Wstaw blachę do pieczenia na 25-30 minut i piecz w 180°C. Po tym czasie ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika, posyp mielone startym, żółtym serem i wstaw do pieca jeszcze na 7-10 minut. Dłuższe zapiekania sera może spowodować, że zamiast chrupiącego efektu, utworzy się twarda skorupa. Po upieczeniu wyjmij mielone z piekarnika i podawaj od razu. Będą pasowały do puree z ziemniaków lub kalafiora i mizerii.