Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób nie wyobraża sobie pożywnego obiadu bez klasycznych kotletów mielonych. Jednak regularnie przyrządzane mogą się w końcu znudzić. Jest na to ratunek – mielone z pieczarkami. Danie wykonasz bardzo szybko, a główny czas jego przygotowania to pieczenie. Zapomnij o nieprzyjemnym zapachu smażonego mięsa w kuchni! Mielone z pieczarkami są soczyste, aromatyczne i zasmakują wszystkim domownikom.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania farszu. Obierz i posiekaj jedną cebulę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj ją przez kilka minut na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta. Umyj pieczarki i pokrój w plasterki, dorzuć do cebuli. Dodaj sól, czarny i ziołowy pieprz i smaż kilka minut, aż pieczarki zmiękną.
Do miski włóż mielone mięso. Drugą cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Roztrzep jajka w miseczce i przelej do mięsa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i czarnym pieprzem i wyrób mięso ręką, aż będzie zwarte i gładkie.
Z mięsnej masy uformuj kule, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszcz i zrób wgłębienie. Do każdego dołeczka włóż pieczarkowe nadzienie. Wstaw blachę do pieczenia na 25-30 minut i piecz w 180°C. Po tym czasie ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika, posyp mielone startym, żółtym serem i wstaw do pieca jeszcze na 7-10 minut. Dłuższe zapiekania sera może spowodować, że zamiast chrupiącego efektu, utworzy się twarda skorupa. Po upieczeniu wyjmij mielone z piekarnika i podawaj od razu. Będą pasowały do puree z ziemniaków lub kalafiora i mizerii.