Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z piekarnika z niespodzianką

Mielone z piekarnika z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 271

Dodano:

Odsłon: 1785

Troszkę inne mielone, zapiekane w piekarniku, mają niepowtarzalny smak. Polecam !

Składniki

  • mięso mielone z łopatki 1 kg
  • bułka tarta 1/2 szkl
  • 1 jajko
  • suszona bazylia, sól, pieprz
  • ser mozzarella twarda 10 dag
  • ogórki korniszony 4 szt.
  • papryka konserwowa 4 szt.
  • słonina wędzona 5 dag.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone z piekarnika z niespodzianką

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wrzucamy do miski, wbijajmy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól pieprz i bazylię.
    Wyrabiamy mięso jak na kotlety.

  2. Kroimy ogórki na ćwiartki, paprykę w paski około 2 cm szerokości i mozzarellę w słupki.

  3. Bierzemy trochę mięsa mielonego, rozpłaszczamy, na środek kładziemy ser, ćwiartkę ogórka i paseczek papryki.
    Następnie zlepiamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Powtarzamy czynność aż wyrobimy całe mięso mielone - u mnie wyszło 16 szt.

    Kroimy w bardzo cieniutkie plasterki słoninę wędzoną i układamy na każdym kotleciku po plasterku.
    Słonina nie pozwoli na wysuszenie mięsa a na dodatek doda wspaniałego aromatu lekko podwędzonego mięska.

  4. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 50 min, kolejne 10 min zapiekamy z funkcją grilla w 220 stopniach

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń