Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne tradycyjne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem śliwki suszonej wędzonej podane z ziemniakami i sosem koperkowym.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10993
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6302
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13261
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5024
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10993
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6302
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13261
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5024
Składniki
Bułkę /może być kilkudniowa/ zalewamy bulionem i odstawiamy na kwadrans. Mięso mielone przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekane śliwki i natkę pietruszki, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz odciśniętą z nadmiaru bulionu bułkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Sos:w małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę pszenną i przesmażamy mieszając by się nie przypaliła. Następnie /energicznie mieszając/ wlewamy porcjami bulion. Bulionu wlewamy tyle by uzyskać jednolity sos o odpowiedniej/ulubionej gęstości. Dodajemy koperek, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mielone z śliwką wędzoną podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi przygotowanym sosem koperkowym.