Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne tradycyjne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem śliwki suszonej wędzonej podane z ziemniakami i sosem koperkowym.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 248
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 148
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27892
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 248
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 148
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27892
Składniki
Bułkę /może być kilkudniowa/ zalewamy bulionem i odstawiamy na kwadrans. Mięso mielone przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekane śliwki i natkę pietruszki, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz odciśniętą z nadmiaru bulionu bułkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Sos:w małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę pszenną i przesmażamy mieszając by się nie przypaliła. Następnie /energicznie mieszając/ wlewamy porcjami bulion. Bulionu wlewamy tyle by uzyskać jednolity sos o odpowiedniej/ulubionej gęstości. Dodajemy koperek, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mielone z śliwką wędzoną podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi przygotowanym sosem koperkowym.