Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-08-2013
Moje pierwsze podejscie do rolady z miesa mielonego- nieskromnie mowiac, bardzo udane :)) Rolada jest pyszna, zarowno na cieplo, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek. Serdecznie polecam.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21631
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21631
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Do glebszej miski przelozyc mieso, dodac do niego posiekana cebule, zmiazdzony czosnek, jajko, bulke tarta, sol, pieprz, vegete i mielona papryke, dobrze wymieszac (masa ma byc podobna do masy na kotlety mielone- nie dosypywac wiecej bulki, zeby rolada po upieczeniu nie byla zbyt twarda).
Na stole rozlozyc plat folii aluminiowej, delikatnie posmarowac ja olejem. Wylozyc na nia mase miesna, uformowac prostokat- dlugosc taka, by mozna bylo ulozyc 5 ugotowanych jaj, na grubosc palca. Na srodku poukladac jajka- jedno za drugim. Uformowac rolade, przekladajac mieso wokol jajek. Gotowa rolade oblozyc plastrami boczku. Konce plastrow, ktore "wisza" podwinac pod spod rolady przy pomocy folii.
Calosc (razem z folia) delikatnie przelozyc do prostokatnej formy (u mnie 30x 40), przykryc forme folia aluminiowa (folie ponacinac w kilku miejscach, by para mogla wydostac sie na zewnatrz). Piec 40 min w 180-200 stopniach, po tym czasie zdjac folie i zapiec rolade ok 10-15 minut- do zrumienienia boczku.