Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i posmakował nam ten maniok. Postanowiliśmy zrobić z niego zapiekankę mięsną, która wyszła naprawdę wyśmienicie. W mniejszych formach do pieczenia wygląda jak suflet, po czym lekko opada. Skórka jest chrupiąca, wewnątrz zaś znajduje się serce zapiekanki. Mocno aromatyczne, jednocześnie delikatne dla podniebienia.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13271
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 466
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9799
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13271
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 466
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9799
Składniki
Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Puree z manioku dzielimy na 4 części. Te z kolei na pół. Mięso dzielimy na 4 części. W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree. Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 200°C.