Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne cygara dziadka Hilarego

Mięsne cygara dziadka Hilarego

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10267

Dodano:

Odsłon: 7669

Hilary pali tylko cygara i chociaż to nie najzdrowsze dożył do 99 lat . Dalej cieszy się zdrowiem i dzieli się z nami swoimi starymi przepisami. Mięso mielone Hilary robi zawsze w kształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala.

Składniki

  • zmielone mięso wieprzowe 500 g
  • 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko
  • bułka tarta 3 czubate łyżki
  • tandoori masala 1 czubata łyżka
  • 1-2 łyżki wody lub rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 8 sporych cygar.
    Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać.
    Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej.

  2. Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
    Idealnie smakują duszonymi warzywami.
    Smaczne są na ciepło i zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń