Do góry

Dania główne Przepis na:

Mieszana kasza z pestkami i warzywami

Przepis dnia 2018-02-03
Mieszana kasza z pestkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 220

Dodano:

Odsłon: 14874

To najlepiej przyrządzona kasza jaką robiłam :) Do pęczaku dodałam amarantus i komosę ryżową. Taką mieszankę kasz połączyłam z pestkami słonecznika i dyni oraz z krótko podsmażonymi warzywami - marchewką, cebulą i brokułem. Naprawdę genialne smakowo połączenie a przy tym bardzo zdrowe.

Składniki

  • 1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki amarantusa
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g brokuła
  • 2 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mieszana kasza z pestkami i warzywami

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut, Po tym czasie dosypać amarantus, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

  2. Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.

  3. Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
    Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 stycznia 2018 Super połączenia a dodatek warzyw daje prostą a jednocześnie pyszną i zdrową potrawę:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń