Do góry

Dania główne Przepis na:

Mieszana kasza z pestkami i warzywami

Przepis dnia 2018-02-03
Mieszana kasza z pestkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 14832

To najlepiej przyrządzona kasza jaką robiłam :) Do pęczaku dodałam amarantus i komosę ryżową. Taką mieszankę kasz połączyłam z pestkami słonecznika i dyni oraz z krótko podsmażonymi warzywami - marchewką, cebulą i brokułem. Naprawdę genialne smakowo połączenie a przy tym bardzo zdrowe.

Składniki

  • 1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki amarantusa
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g brokuła
  • 2 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut, Po tym czasie dosypać amarantus, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

  2. Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.

  3. Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
    Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 stycznia 2018 Super połączenia a dodatek warzyw daje prostą a jednocześnie pyszną i zdrową potrawę:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń