Do góry

Dania główne Przepis na:

Minipizze z sosem z dyni i serem pleśniowym

Minipizze z sosem z dyni i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 1230

Dodano:

Odsłon: 173

Dyniowych wariacji ciąg dalszy. Tym razem dynia w formie sosu do pizzy w towarzystwie sera pleśniowego - sprawdziła się fantastycznie!

Składniki

  • Na 10 mini pizz wielkości małego talerza:
  • Pizze:
  • Mąka tortowa - 500g
  • Drożdże świeże - 30g (lub 8g suchych)
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Woda - 250ml ciepłej
  • Kasza manna do obsypania stolnicy
  • Sos dyniowy:
  • Puree z dyni - 4 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz ziołowy, chilli - do smaku
  • Dodatki na pizzę:
  • Ser pleśniowy - 2 opakowania po 120g
  • Pieczarki, pomidory koktailowe, boczek
  • Cebula, oliwki, jalapeno, suszone pomidory
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na sos mieszamy. Kolor nie jest zachwycający, ale na pizzy wygląda już dużo lepiej :) Sos powinien być gęsty, jeśli oddziela się z niego woda to ją odlewamy.

    Pizza:
    W ciepłej wodzie mieszamy drożdże i cukier aż do rozpuszczenia. Łączymy z resztą składników na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

  2. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej forujemy kulkę i rozwałkowujemy na blacie obsypanym kaszą manną. Na pizze nakładamy sos, ulubione składniki - u mnie boczek w plastrach, pieczarki, jalapeno, pomidory suszone i koktajlowe, oliwki i oczywiście ser pleśniowy. Ważne aby składniki były w miarę suche, żeby pizza nie "tonęła" w wodzie.

  3. Pizzę pieczemy do mocnego zrumienienia ciasta na bokach. Ja używam kamienia do pizzy i były gotowe już po 4 minutach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń